Daar komt meer bij kijken dan alleen een inschrijving bij de KvK. Hier lees je wat je moet regelen als je overstapt naar zzp in de zorg.
Voordat je mag starten als zzp’er in de zorg, moet je met de juiste sector code ingeschreven staan binnen het register van Kamer van Koophandel (KvK). Deze ‘SBI-code’ moet passen bij jouw werk binnen de sector zorg en welzijn. Sta je niet met de juiste SBI-code ingeschreven, dan kom je niet in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) terecht.
Hulpmiddel: www.kvk.nl/over-het-handelsregister/overzicht-standaard-bedrijfsindeling-sbi-codes-voor-activiteiten/
Nu je weet welke SBI-code je nodig hebt, ben je voorbereid op jouw inschrijving bij de KvK. Na jouw inschrijving bij de KvK kom je vrijwel direct en automatisch terecht in het LRZa. De meeste zzp’ers in de zorg schrijven zich in als eenmanszaak. Bij deze rechtsvorm ben je privé aansprakelijk. Dit brengt risico’s met zich mee.
Hulpmiddel: www.kvk.nl
Nu je ingeschreven bent bij de KvK sta je in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa). Dit is een openbaar register waarin alle zorgaanbieders geregistreerd staan. Vind je jezelf niet terug in het LRZa? Je kunt er eenvoudig voor zorgen dat je alsnog in het Zorgaanbiedersportaal komt te staan.
Hulpmiddel: www.cibg.nl/lrza
Je bent verplicht een basisadministratie bij te houden als zzp’er. In een basisadministratie hoort:
Je basisadministratie is ook handig voor je belastingaangifte. Zakelijke kosten zijn aftrekbaar als je ze kunt verantwoorden.
Hulpmiddel: www.rompslomp.nl of www.e-boekhouden.nl
Als zzp’er in de zorg word je gezien als zorgaanbieder. Sinds 1 januari 2022 moeten nieuwe zorgaanbieders zich verplicht melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit wordt de Wtza meldplicht genoemd. Je kunt je melden nadat je ingelogd bent. Om in te kunnen loggen heb je eHerkenning nodig. Dit is een soort beveiligde digiD voor bedrijven. Je kunt eHerkenning binnen 10 minuten geregeld hebben.
Na het inloggen via eHerkenning op Toetredingszorgaanbieders.nl moet je een vragenlijst invullen over jouw activiteiten. Dit kun je alleen persoonlijk doen. Zorg ervoor dat je aan de meldplicht voldoet. Als je je niet aanmeldt voordat je start kun je een hoge boete krijgen. Ben je vóór 1 januari 2022 gestart? Dan geldt de meldplicht niet voor jou. Via de pagina eHerkenning voor zzp kun je een kortingscode aanvragen.
Hulpmiddel: www.zzp-erindezorg.nl of www.solopartners.nl
Als zzp’er in de zorg moet je een klachtenregeling hebben. Dit is verplicht volgens de Wkkgz en de Jeugdwet. Een client moet eenvoudig en laagdrempelig een klacht kunnen indienen. Deze klacht moet vervolgens professioneel worden afgehandeld. Met een abonnement voldoe je direct aan de wettelijke eis van aansluiting op een klachtenportaal en erkende Geschilleninstantie.
Hulpmiddel: www.zzp-erindezorg.nl of www.solopartners.nl
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleert of zorgaanbieders goede en veilige zorg bieden. Als zzp’er in de zorg word je gezien als zorgaanbieder. Met een kwaliteitssysteem toon je aan dat je goede en veilige zorg aanbiedt. Het werken met een kwaliteitssysteem is verplicht voor zorgaanbieders. Je kunt dit zelf organiseren en je kunt je ook abonneren op een basis kwaliteitssysteem.
Hulpmiddel: www.zzp-erindezorg.nl
Wanneer kan er om een VOG gevraagd worden?
Wil je een VOG die je bij alle organisaties kunt gebruiken? Doe dan een aanvraag via een neutrale partij. Ben je ingeschreven bij Alice FlexCare en ga je voor een opdracht via Alice FlexCare? Dan helpen wij jou met je VOG-aanvraag.
Als zzp’er in de zorg werk je voor eigen rekening en risico. Heb je een eenmanszaak? Dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schade die je aanricht. Die schade kan op twee manieren ontstaan, namelijk via jouw bedrijf of bij de uitoefening van jouw beroep als zorgprofessional. Je kunt je verzekeren tegen bedrijf en beroepsaansprakelijkheid als zzp’er in de zorg, via een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).
Een zakelijke bankrekening openen is niet verplicht, maar het is wel heel handig. Zakelijke en privé uitgaven scheiden zorgt voor overzicht en duidelijkheid. Mocht je besluiten een boekhouder in de arm te nemen, dan heeft deze met een zakelijke rekening geen inzage in jouw privé uitgaven.
Wat ga je verdienen als zzp’er in de zorg?. Je houdt netto meer over, maar daar moet je ook meer mee doen. Je ben namelijk zelf verantwoordelijk voor jouw sociale voorzieningen. Ook moet je zelf geld reserveren voor belastingen. Daarnaast is het verstandig een plan te hebben voor je voor pensioen en bij ziekte. Een financieel plan maken is een verstandige stap om grip te houden op jouw inkomsten, uitgaven en jouw toekomst.
Tip: bij vragen gewoon even bellen of mailen, geen probleem!